Borg Havn vil bli CO2-nøytrale innen 2030 og ser på mulighet for småskala vindkraft på industriområdet. Nå er konseptutredningen klar og funnene vil presenteres på et webinar 23. september.
Borg Havn tar en aktiv rolle i fremme bærekraft, og lav- og nullutslippsløsninger for havnas brukere. Havnas visjon er å være «En smart havn med bærekraftige løsninger». I dette ligger blant annet å bli selvforsynt med energi, og å delta aktivt i utvikling av nye energi- og klimaløsninger i havneområdet.
Energibehovet til Borg Havn på Øra vil øke i tiden fremover, samtidig som havna har målsetning om å bli klimanøytral.
– Norge har unike forutsetninger for fornybar energi og vi har gode vindressurser. Utbygging av vindkraft har imidlertid den seneste tiden møtt stor motstand i deler av befolkningen, fordi den fører til inngrep i naturen, sier Charlotte Iversen, miljøsjef i Borg Havn.
– I områder med vesentlig industri, vil problemer knyttet til støy, inngrep i naturen og visuell forurensning diskuteres med helt andre forutsetninger, sier hun.
Borg Havn startet i 2019 konseptutredningen «Grønn vindenergi i symbiose med industrien» og funnene er nå klare.
– Vi er fortsatt i en tidlig fase og ønsker en helt transparent prosess. Derfor har vi invitert naboer og andre berørte til et webinar 23. september, hvor vi går gjennom utredningen og åpner for spørsmål, sier Iversen.
Dette er noen av nøkkelfunnene:
- Kutter utslipp: Sparer årlig omlag 600 tonn CO2-utslipp tilsvarende 325 personbiler
- Økonomisk gevinst: Sparer et sted mellom 15 og 20 øre per kilowatt timer man produsere – det vil si en årlig besparelse på inntil 250.000 kr med dagens strømpris. Når man tar i betraktning at dagens strømpriser er lave så er det forventet at gevinsten er enda større ved høyere strømpriser i fremtiden.
- Følger forbruksmønsteret: De får produsert strøm når de trenger den mest (altså om vinteren)
- Bidrag til fylkets klimamål: Bidrar til å løse ambisjonen til Viken om å bli selvforsynt med kraft innen 2030.
- Gir tiltrengt kraft: Løser det langsiktige energibehovet til Borg Havn med stadig mer elektrisk transport
- Utfordring med omgivelser: Utredningen viser også at det er utfordringer med hensyn til reguleringsplanarbeidet, når det gjelder fugleliv, eventuelt støy og sikkerhetssoner.
Strenge krav
-Det er strenge hensyn etter plan og bygningsloven, og prosjektet vil ikke gjennomføres om det påvirker det lokale fuglelivet på Øra vesentlig. Det har vært mye debatt rundt dette den senere tid, men jeg håper folk har tillit til at dette vil utredes på en skikkelig måte, sier miljøsjefen.
Borg Havn har per i dag ikke tatt stilling til når nødvendige kartlegginger og oppstart av reguleringsplanarbeidet starter.
Borg Havn fikk innvilget 40 % støtte eller inntil 372 000 kroner til utredningen fra Enova i fjor. At prosjektet også har overføringsverdi til andre områder ble vektlagt når ENOVA ga støtte. Østfold Energi AS, Zephyr AS, Norsus (tidligere Østfoldforskning), COWI, Smart Innovation Norway As, Smart Simulation AS er involvert som samarbeidspartnere.
Webinaret avholdes onsdag 23. september kl. 9-11. Det er fortsatt mulighet for å melde seg på.
For mer informasjon, kontakt:
Charlotte Iversen, miljøsjef Borg Havn
Telefon: 952 51 846
Epost: charlotte.iversen@borg-havn.no
Se også en tidligere sak her