Bygger ny brygge ved Roald Amundsens fødested

desember 6, 2021

Bryggearbeider 211202

Roald Amundsen har dype slektsrøtter i vårt område. Tidenes polfarer glemte aldri fødestedet og hvor han kom fra. Hit søkte han tilbake for å hente kunnskap og forberede ekspedisjoner i det rike skipsfartsmiljøet her. Nå bygger Borg Havn ny brygge ved Roald Amundsens fødested.

Det er Sjøtjenester AS som har stått for pelearbeidene, mens Maritime Center Fredrikstad utfører pågående snekkerarbeid. Et tiltak vi håper allmennheten får nytte og glede av.

– Vi ligger litt etter fremdriftsplanen grunnet sein oppstart, forteller prosjektleder i Knut Sørensen i Borg Havn. Med forbehold om at været holder seg bør prosjektet være ferdig i løpet av januar 2022, sier han.

Prosjektleder Knut Sørensen.

Prosjektleder Knut Sørensen.

 

Polfarer fra Fredrikstad
Roald Amundsen var en av de største kjendisene i verden i sin samtid og var på alle forsidene. Amundsen oppdaget Nordvestpassasjen fra Atlanterhavet til Stillehavet, han var først på Sydpolen og gjorde grunnleggende polarforskning. I tillegg var han en pioner innen luftfart og finansierte sine reiser med store foredrag og med en rekke bøker.

Det er ikke alle som vet at polarfareren ble født i Fredrikstad, mens flere kjenner til hjemmet hans i Svartskog som i dag er museum. Barndomshjemmet Roald Amundsens Minde har lenge vært museum og i 1997 sto et konferansebygg klart. Interessen for stedet var imidlertid dalende og ingen tok godt vare på stedet. Dette var før noen entusiaster tok grep sammen med Fredrikstad kommune og andre velgjørere.

Ny æra for Roald Amundsen   
I juni i år åpnet et nytt senter ved fødestedet hans i Borge i Fredrikstad. Det skal være både et opplevelsessenter og museum. Roald Amundsens fødested (RAF) har ønske om å bli et sentralt knutepunkt for besøkende, skoler og utdanningsinstitusjoner, og nærmiljøet. De har også utleie av lokale og en rekke andre prosjekter utenfor senteret.

Les mer her.

Andre aktuelle saker: